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Características agronômicas e bromatológicas do milho submetido a adubações com potássio na produção de silagem Rev. Ciênc. Agron.
Rabêlo,Flávio Henrique Silveira; Rezende,Adauton Vilela de; Rabelo,Carlos Henrique Silveira; Amorim,Fernando Almeida.
Objetivou-se avaliar doses e formas de aplicação do potássio nas características agronômicas e bromatológicas na cultura do milho para ensilagem. O experimento foi conduzido na UNIFENAS durante o ano agrícola de 2008/2009. A adubação de plantio e a semeadura foram realizadas manualmente, utilizando-se 120 kg ha-1 de P2O5, 30 kg ha-1 de N, o potássio foi aplicado de acordo com os tratamentos. O delineamento experimental utilizado foi em blocos casualizados, em arranjo fatorial 4x2, com quatro repetições, fazendo-se uso de quatro doses (0; 60; 90 e 120 kg ha-1) e duas formas de aplicação do K (100% no plantio e 50% no plantio + 50% em cobertura). A interação entre os fatores doses e forma de aplicação do potássio não foi significativa (p>0,05) para as...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Conservação de volumoso; Matéria seca; Produtividade; Zea mays.
Ano: 2013 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1806-66902013000300028
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Fermentation and aerobic stability of high-moisture corn silages inoculated with different levels of Lactobacillus buchneri R. Bras. Zootec.
Basso,Fernanda Carvalho; Bernardes,Thiago Fernandes; Roth,Anna Paula de Toledo Piza; Rabelo,Carlos Henrique Silveira; Ruggieri,Ana Cláudia; Reis,Ricardo Andrade.
Fermentation and aerobic stability were evaluated in high-moisture corn (HMC) silage inoculated with different levels of Lactobacillus buchneri. The HMC composed of 654 g/kg dry matter (DM) was ensiled in quadruplicate laboratory silos (7 L) per treatment. L. buchneri 40788 was applied at 5 × 10(4); 1 × 10(5); 5 × 10(5); and 1 × 10(6) cfu/g to the ground corn. Silages with no additive were used as controls. After 140 d of ensiling, the silages were subjected to an aerobic stability evaluation for 12 days in which the chemical parameters, microbiological parameters and silage temperature were measured to determine the aerobic deterioration. The lactic acid, acetic acid and propionic acid concentrations did not differ between silages. The fermentation...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Aerobic deterioration; Mold; Yeasts.
Ano: 2012 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-35982012001100011
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Replacement of aruana grass by gliricidia (Gliricidia sepium) on silage quality R. Bras. Zootec.
Massafera,Danilo Antonio; Florentino,Ligiane Aparecida; Rabelo,Carlos Henrique Silveira; Härter,Carla Joice; Rezende,Adauton Vilela de; Reis,Ricardo Andrade.
Our objective was to investigate the effect of the replacement of aruana grass by gliricidia on the fermentative losses, chemical composition, and aerobic stability of silages. For ensiling, whole-crop aruana grass (75 d of growth) was chopped (275 g kg-1 dry matter - DM) and ensiled alone or associated with gliricidia (270 g kg-1 DM; 150 d of growth). For gliricidia, we used only the leaves and stalks to ensile. The evaluated treatments were different ratios of aruana grass to gliricidia (100:0, 75:25, 50:50, 25:75, and 0:100), with four replicates (mini-silos). The silage composed only of gliricidia exhibited a lower pH than the other silages. Dry matter recovery was not affected by the treatments, although effluent losses were affected. The replacement...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Digestibility; Fermentative process; Fiber; Legumes; Tropical grass.
Ano: 2015 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-35982015000700231
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Silagens de milho inoculadas microbiologicamente em diferentes estádios de maturidade: perdas fermentativas, composição bromatológica e digestibilidade in vitro Ciência Rural
Rabelo,Carlos Henrique Silveira; Rezende,Adauton Vilela de; Rabelo,Flávio Henrique Silveira; Nogueira,Denismar Alves; Senedese,Simone Silvia; Vieira,Paulo de Figueiredo; Bernardes,Célio Luiz; Carvalho,Arthur.
Objetivou-se com este estudo avaliar as perdas fermentativas, composição bromatológica e digestibilidade in vitro da matéria orgânica de silagens de milho produzidas em diferentes estádios de maturidade, inoculadas microbiologicamente. Aplicaram-se dois inoculantes comerciais nas silagens produzidas nos estádios SLL, 1/3 LL, 1/2 LL, 2/3 LL e CN, permanecendo ainda um tratamento sem inoculação (silagem controle), configurando um esquema fatorial 3x5. A inoculação com BAL resultou em menores perdas fermentativas (P=0,0348), ao passo que silagens produzidas com plantas mais secas também apresentam menores perdas de MS (P<0,01). A inoculação das silagens resultou em maiores concentrações de PB nas silagens produzidas nos estádios SLL, 2/3 LL e CN...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Lactobacillus plantarum; Pediococcus spp.; Linha de leite.
Ano: 2014 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782014000200028
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Wasted cabbage (Brassica oleracea) silages treated with different levels of ground corn andsilage inoculant R. Bras. Zootec.
Rezende,Adauton Vilela de; Rabelo,Carlos Henrique Silveira; Silva,Max Rossi Machado da; Härter,Carla Joice; Veiga,Rosane Micaela.
Our objective was to evaluate the chemical composition, fermentation profile, and aerobic stability of cabbage silages treated with ground corn and inoculant. The evaluated treatments were: addition of 200, 300, 400, 500, and 600 g of ground corn per kilogram of cabbage (fresh matter basis), with or without a bacterial inoculant composed of Lactobacillus plantarumand Pediococcus pentosaceus. As expected, ground corn additions increased the dry matter (DM) content of cabbage silage, and high values were observed for the highest level of addition (540 g kg−1). Conversely, the crude protein, neutral detergent fiber, acid detergent fiber, and lignin contents decreased with ground corn additions. The in vitro dry matter digestibility coefficients increased...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Additives; By-product; Lactic acid bacteria; Nutritive value.
Ano: 2015 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-35982015000800296
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